Waar bent u verplicht uw btw-nummer te vermelden?

Geschreven op: 7 juni 2016 Categorieën: Zakelijk
Waar bent u verplicht uw btw-nummer te vermelden?

Tegenstrijdige berichten vanuit de fiscus zorgen voor verwarring over de vraag of uw btw-nummer verplicht vermeld moet worden op uw website.

Bij met name de zelfstandig ondernemers is het btw-nummer gelijk aan het burgerservicenummer van de ondernemer. Het is om deze reden zeer raadzaam erg zorgvuldig met uw btw-nummer om te gaan en deze alleen te vermelden daar waar echt verplicht is. Dit om identiteitsfraude te voorkomen.

Waar moet uw btw-nummer verplicht op te staan?


Facturen

Schrijft u als ondernemer een factuur aan een andere ondernemer of onderneming? Dan bent u op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 verplicht uw btw-nummer te vermelden op uw factuur.

Levert u producten en/of diensten aan particuliere klanten? Dan bent u niet verplicht om een factuur aan te reiken. Mocht u wel een factuur uitschrijven voor een particuliere klant dan hoeft u uw btw-nummer er niet op te vermelden.


Op uw website

Volgens artikelen 6:230 a t/m c van het Burgerlijk Wetboek bent u verplicht om ervoor te zorgen dat een potentiële afnemer van uw dienst of product op eenvoudige manier uw btw kan terug vinden. Echter heeft u hier de zogenaamde beperkte keuzevrijheid waarbij u zelf mag bepalen op welke manier u uw btw-nummer bekend maakt aan deze afnemers.

Indien u ‘diensten op afstand’ verleent, via bijvoorbeeld een webshop dan bent u op grond van artikel 3:15d, lid 1, onderdeel f BW verplicht uw btw-nummer wel te vermelden op uw website. Het is in dit geval niet voldoende om pas achteraf door middel van een factuur uw btw-nummer bekend te maken aan de afnemer.


Gerelateerde artikelen