Veel voorkomende oorzaken voor financiële problemen

Geschreven op: 18 mei 2016 Categorieën: Schuldhulpverlening
Veel voorkomende oorzaken voor financiële problemen

Helaas zie ik nog teveel mensen die, om verschillende redenen, problemen hebben met hun financiën. Als we samen een overzicht maken van de inkomsten en uitgaven komen een paar punten erg duidelijk naar voren.

Hier is een lijst van de meest voorkomende punten die ik tegenkom:

  1. Administratie niet op orde - uit onderzoek van de Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is gebleken dat vooral freelancers, zzp'ers en kleine ondernemers in veel gevallen geen duidelijke inzicht hebben in hun financiële situatie. Dit komt doordat veel ondernemers, zeker in de eerste fase van de onderneming de administratie zelf proberen te regelen zonder hulp en begeleiding van een boekhouder of accountant. Dit doen de ondernemers om kosten te besparen maar wat ze niet realiseren is dat deze "besparing" uiteindelijk veel geld kan gaan kosten.

  2. Schulden prioriteren - al te vaak heb ik gezien dat men met schulden aan alle schuldeisers probeert te betalen zonder een duidelijk schema te maken van de betalingsprioriteiten. Wanneer u meer dan één schuld hebt is het zeer raadzaam om naar de rentepercentages van de schulden te kijken. Daar zitten vaak flinke verschillen tussen. Geef prioriteit aan het afbetalen van de schulden waarover u de hoogste rente betaalt.

  3. Duur leven - veel mensen geven meer geld uit dan wat ze verdienen. Ze wonen in een te duur huis, dragen merkkleding, hebben de nieuwste telefoon en rijden een grote (dure) auto. Ook geven ze te veel geld uit aan de boodschappen. Van verschillende klanten heb ik gehoord dat ze bang zijn dat de omgeving zal ontdekken dat ze het slecht hebben, ze hebben tenslotte een bepaalde status te houden en moeten aan anderen laten zien dat het super goed gaat met ze.

  4. Te veel geld betalen aan onnodige diensten - vaak wordt er een zogenaamde "all inclusief" abonnement afgenomen bij bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Maar gebruikt u ook daadwerkelijk alles wat in het pakket zit? Of kunt u beter iedere dienst apart nemen en er minder voor betalen?

  5. Niet sparen - Veel mensen vinden sparen erg moeilijk. Er wordt vaak gedacht "als ik alle rekeningen heb betaald en er blijft wat geld over zal ik dit op de spaarrekening zetten". In werkelijkheid gebeurt dit niet en wordt er te weinig gespaard. Sparen moet als een vaste last gezien worden - net als alle rekeningen, ook het sparen moet gewoon "betaald" worden.

  6. Niet leren van fouten - in de praktijk zie ik erg vaak dat men niet van zijn fouten leert en dezelfde leefpatroon aanhoudt. Van fouten kunt u leren maar dan zult u echt gemotiveerd en zeer bewust van uw oude gedragspatronen moeten zijn.

En nu hoor ik graag van u! Herkent u één of meerdere van bovengenoemde punten? Of wilt u iets toevoegen en uw ervaringen delen? Laat een reactie hieronder.


Gerelateerde artikelen