Schulden in kaart brengen

Geschreven op: 7 januari 2016 Categorieën: Schuldhulpverlening
Schulden in kaart brengen

Als u schulden hebt, is het belangrijk om niet in paniek te raken maar tegelijk ook niet de kop in het zand te steken. Schulden zullen niet zomaar verdwijnen als er geen actie van uw kant komt en indien u deze actie niet nu meteen gaat nemen is de kans groot dat het alleen erger gaat worden.

In dit blogartikel zal ik u proberen uit te leggen wat is de actie die u moet ondernemen om uit de schulden te komen.
De eerste stap is natuurlijk het in kaart brengen van al uw schulden. Maak een overzicht van uw schulden waarin vermeld wordt wie is de schuldeiser, waarover gaat deze schuld, wat is het schuldbedrag en indien van toepassing welke betalingstermijnen er inmiddels zijn getroffen en betaald.

Als tweede gaat u uw schuldeisers prioriteiten toekennen. Zijn er bijvoorbeeld schulden bij crediteuren die erg vriendelijk zijn en die bereid zijn om even te wachten op hun geld? Dit kan bijvoorbeeld familie, vrienden of zelfs een winkelier zijn die u heel goed kent en het geduld kan opbrengen.
In de meeste gevallen krijgen overheidsinstanties zoals gemeente, belastingdienst, waterschap en CJIB de voorrang.
Let wel op dat het CJIB in de regel nooit betalingsregelingen accepteert maar liever het gehele bedrag in een keer wil ontvangen. Deze crediteur zal dan ook in veel gevallen de allerbelangrijkste prioriteit moeten krijgen.
Ook de belastingdienst staat erom bekend als een moeilijke crediteur, zeer zeker wanneer een schuld is van de motorrijtuigenbelasting.

Breng nu in kaart wat uw inkomsten zijn en wat de uitgaven zijn van de vaste lasten. Bereken vervolgens de hoeveelheid geld die u aan het aflossen van uw schulden zou kunnen toekennen.

Nu bent u er klaar voor om contact met uw crediteuren op te nemen en een betalingsvoorstel te doen. Mijn advies is: probeer altijd eerst de relatief kleine bedragen af te lossen zodat er later grotere bedragen over blijven voor het aflossen van de grote schulden.
Bijvoorbeeld, u hebt een schuld van € 500.- bij de Menzis en een schuld van € 3500.- bij de KPN. U bent in staat om iedere maand €150 af te betalen aan de schulden.

Als u alle twee crediteuren tegelijk gaat aflossen krijgt ieder €75 per maand. Dat betekent dat u ongeveer 7 keer aan de Menzis moet betalen (6x 75 + 50 laatste termijn) en aan de KPN zit u vast voor een periode van 47 maanden (46x 75 + 50 euro laatste termijn).
Maar, stel dat u eerst de Menzis gaat afbetalen, dan betaalt u €150 per betalingstermijn en binnen 4 maanden bent u volledig klaar met deze schuldeiser. Dat betekent dat het een schuldeiser is die helemaal weggeschreven kan worden uit je lijst.

Als u vervolgens de KPN gaat afbetalen komt het erop neer dat u binnen 24 maanden klaar bent. Dat is meer dan de helft van de tijd!
Natuurlijk kan het in sommige gevallen absoluut niet maar probeer creatief te zijn met het verdelen van uw geld tussen de verschillende crediteuren. Zo kunt u bijvoorbeeld een zeer laag betalingstermijn bieden aan de grote schuldeisers en een hogere aflosbedrag aan de relatief kleinere bedragen.

Er zijn veel mogelijkheden maar het allerbelangrijkste is: blijf in contact met uw crediteuren. Wacht niet tot ze zelf een brief naar u gaan sturen maar wees proactief en neem zelf het initiatief!

Kom u er niet helemaal uit en heeft u hulp nodig? Vraag dan proffesioneel hulp.


Gerelateerde artikelen