Meerdere eenmanszaak met één eigenaar

Geschreven op: 12 juni 2017 Categorieën: Zakelijk , Belastingen , Ondernemers
Meerdere eenmanszaak met één eigenaar

Stel je voor, je hebt een onderneming en je staat bij de kamer van koophandel als eenmanszaak ingeschreven. Nu wil je de huidige onderneming een nieuwe bedrijf starten in een hele andere branche. Deze wil je natuurlijk bij de Kamer van Koophandel inschrijven zodat het officieel is. Maar is dat wel mogelijk? 

Stel, je bent een kapster en sta als zodanig bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Je wilt graag ook je grafisch ontwerp kwaliteiten benutten. Je wilt dan ook een ontwerpbureau starten en deze inschrijven bij de kvk. 

Helaas!

Dit kan niet. Je mag in Nederland geen twee eenmanszaak op je eigen naam hebben. Dit komt omdat de rechtsvorm 'eenmanszaak' geen eigen rechtsidentiteit is. Dat wil zeggen, er is bij een eenmanszaak geen onderscheid tussen je privé- en zakelijke vermogen. 

Bij een B.V. is dat anders. Een B.V. wordt als eigen rechtspersoon gezien en kan dan dochter b.v.'s hebben. 


Moet je dan meteen een B.V. starten om twee verschillende bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren?

Gelukkig niet. Je mag als eenmanszaak meerdere handelsnamen registeren onder dezelfde inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel en onder deze handelsnamen de verschillende activiteiten uitvoeren. 

Controleer wel voordat je een tweede handelsnaam registreert of deze wel beschikbaar is. Als de door jou gekozen naam reeds in gebruik is zou je een andere naam moeten kiezen. Dit komt door de Nederlandse wetgeving die luidt dat de ondernemer die langer de handelsnaam gebruikt ook rechten op deze naam heeft.

Mocht je een tweede handelsnaam willen inschrijven bij de Kamer van Koophandel raad ik je wel aan om in de administratie een duidelijk onderscheiding te maken tussen de verschillende handelsnamen. Dit is voor jou als ondernemer belangrijk om te kunnen zien wat iedere "onderneming" aan vermogen heeft maar ook tijdens een controle van de Belastingdienst kan een onderscheid duidelijkheid in de situatie scheppen. 
.
Denk bij het oprichten van een tweede handelsnaam ook aan zaken als nieuw  briefpapier en een andere  huisstijl. Je mag rechten ontlenen aan een handelsnaam alleen als je kan bewijzen dat je met deze naam naar buiten bent getreden. 


Gerelateerde artikelen