Hoe krijg je klanten via internet

Geschreven op: 15 januari 2017 Categorieën: Zakelijk
Hoe krijg je klanten via internet

Op internet gebeurt het! Of je nou loodgieter bent, autoverkoper of dierenarts, de eerste kennismaking met klanten vindt steeds vaker via internet plaats. De meeste klanten zoeken eerst op internet om zich te oriënteren. Een eerste indruk ontstaat snel. Dus kan je website er maar beter gelikt uitzien. Maar waar moet je op letten? Hoe zorg je ervoor dat klanten voor jouw bedrijf kiezen en niet voor een ander?

Vertel meteen waar je voor staat!

Belangrijk is dat klanten meteen een duidelijk beeld van je diensten en/of werkzaamheden krijgen. Wie zijn je klanten? Wat kun jij voor ze betekenen? Welke extra’s mogen ze van je verwachten? Vergeet vooral ook het prijskaartje niet, want veel klanten haken af als niet meteen duidelijk is wat iets kost. Is het niet mogelijk om een prijs te noemen? Geef klanten dan de mogelijkheid om direct een offerte aan te vragen. Probeer aanvragen dezelfde dag nog te beantwoorden, want de concurrentie slaapt niet!

Tip: Internet is vooral een visueel medium. Zet niet teveel tekst op je website en zorg ervoor dat wát erop staat precies  dat is waar klanten naar zoeken. Weet je dat niet? Vraag dan eens aan wat vreemde mensen –bijvoorbeeld in een café of via social media- wat zij verwachten aan informatie. Een paar goede foto’s van een klus of een video over je bedrijf doen het vaak ook erg goed.

​Gebruik de taal van je klant

Het is belangrijk dat je klanten je begrijpen. Gebruik daarom de taal van je klant. Daar houden de zoekprogramma’s zoals Google ook van. Je komt dan sneller boven water als mensen zoeken naar de diensten of werkzaamheden die je aanbiedt. Waar zoeken je klanten naar? Welke woorden gebruiken ze? Probeer vakjargon te vermijden. Kan dat niet? Leg het dan even kort uit.

​Ben consequent

Let op je taalgebruik. Kies je ervoor om de klant met u of met je aan te spreken? Probeer in de huid van je klant te kruipen. Zijn je klanten vooral jongeren, dan is het minder afstandelijk om gewoon je te gebruiken. Maar heb je juist wat afstand nodig – omdat je bijvoorbeeld een financiële dienst aanbiedt– kies dan voor u. Hiervoor geldt ook weer: wat verwacht de klant? Heb je eenmaal een keuze gemaakt, blijf daarin dan consequent. Gooi je en u niet door elkaar op je website, want dat schept verwarring!

Probeer ook inhoudelijk consequent te zijn. Het is verwarrend als je aan het begin van de pagina iets beweert en onderaan iets dat daarmee in tegenspraak lijkt te zijn. Dat wekt geen vertrouwen. Blijf zo duidelijk mogelijk.

Tip: Taalfouten trekken de aandacht op een negatieve manier. De kans is groot dat mensen in gedachten bij de taalfout blijven hangen en zich niet meer goed kunnen concentreren op wat je eigenlijk wilt vertellen. Als je teksten eerst in Word typt en even een spelcontrole erop loslaat, kun je de meeste taalfouten voorkomen.

​Maak het gemakkelijk

Iedereen weet gemak en service te waarderen. Ook jouw klanten! Belangrijk is dat je website een duidelijke structuur heeft. Zorg ervoor dat klanten heel snel kunnen vinden wat ze zoeken, bijvoorbeeld door een zoekfunctie op te nemen of duidelijke knoppen. Op een goede website staat minimaal

  1. Wat je voor klanten kunt doen (werk/diensten)
  2. Hoe je je werkzaamheden uitvoert (maak je eerst een persoonlijke afspraak, heb je voorwaarden, etc)
  3. Wie je bent (over jezelf of je bedrijf)
  4. Contactgegevens en als je een fysiek bedrijf hebt een route beschrijving 

Je kunt daar nog allerlei extra’s aan toevoegen om klanten naar je website te halen en terug te laten keren. Denk bijvoorbeeld aan tips, video’s of blogs.


Wil je dat klanten je gemakkelijk kunnen bellen? Zorg dan dat je telefoonnummer op elke pagina opeen vaste plek staat. Vergeet niet dat veel klanten via een mobiele telefoon op internet surfen. Dan is het handig als mensen je telefoonnummer alleen maar hoeven aan te tikken om je te bellen. Dat heet click-to- call.

Wil je dat klanten naar je zaak komen? Zorg er dan voor dat er een routebeschrijving op je websitestaat. Google Maps kun je tegenwoordig heel eenvoudig in je website integreren.

​Zorg ervoor dat je vindbaar bent

Er zijn verschillende manieren om beter vindbaar te zijn op het internet. Hier een klein overzicht van enkele mogelijkheden:

  1. Laat iedereen weten dat je een website hebt: vrienden, familie en bekenden. Er gaat namelijk niets boven goede mond-tot- mond reclame! Vergeet niet om ook je bestaande klanten een email te sturen.
  2. Optimaliseer je website voor zoekmachines (SEO): gebruik de taal en dus de zoekwoorden van je klant, zorg dat je de teksten regelmatig ververst, zorg ervoor dat je website goed leesbaar is op zowel computers als ook tablet en mobiele telefoons, etc.
  3. Registreer je bedrijf bij Google voor bedrijven en de lokale bedrijvengids. Vergeet ook andere pagina’s niet die relevant zijn voor jouw tak van sport. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkpagina.
  4. Zet advertenties op Google via Google Adwords. Zo kun je met je website helemaal bovenaan de zoekresultaten terechtkomen. Maar dat kost dan ook wat. De prijs is gebaseerd op vraag en aanbod (bieden). Let wel: je betaalt per click, dus dit kan aardig in de papieren lopen.
  5. Vraag je klanten om recensies te schrijven over je bedrijf. Veel mensen lezen eerst recensies voordat zij een keuze maken.
  6. Word actief op social media. Let er wel op dat de social media bij je activiteiten moeten passen. Op Facebook zijn mensen vooral op zoek naar sociale verhalen. Je kunt er ook leuke acties kwijt. Maar ben je bijvoorbeeld een kapper of bloemist dan kun je misschien beter foto’s van je laatste creaties op Pinterest zetten. Het sociaal medium (en dus het publiek)moeten passen bij je werkzaamheden en diensten.

Over de auteur: 

Nicole Mommertz is communicatieprofessional, gespecialiseerd in de marketing- en klantcommunicatie en social media. Zij werkt voor grote en kleine bedrijven in zowel profit als non-profit. Interesse? Kijk voor meer informatie op SunSum.nl of op haar LinkedIn profiel 


Gerelateerde artikelen