​Betalen en bankieren via internet

Geschreven op: 16 februari 2016 Categorieën: Zakelijk , Particulier , Financieel
​Betalen en bankieren via internet

Het kan tegenwoordig bijna overal – aankopen doen via internet en behulp van iDeal online betalen.

Maar is het ook veilig?

In dit blogartikel zal ik u wat tips geven die u kunnen helpen veilig u bankzaken online te regelen.

Pas op voor phishing websites

Het woord phishing is afgeleid van het Engelse woord fishing (hengelen) en dat is precies waar deze websites voor gemaakt zijn – het hengelen van uw gegevens. Het is een vorm van internetfraude.

In veel gevallen komt u op een phishing website terecht door een email bericht die u ontvangen heeft. Dergelijke websites zijn nauwelijks te onderscheiden van een echte website en zien er heel normaal uit.

Wees alert bij het bezoeken van onbekende websites. Zeker wanneer er direct om uw vertrouwelijke gegevens wordt gevraagd zoals uw bankpas nummer of pincode.

Heeft u een email bericht ontvangen met een link naar een onbekende website? Het beste kunt u het bericht direct verwijderen. Sommige phishing websites gebruiken de link in het email bericht om een virus te installeren op uw computer en kunnen daarmee uw gegevens achterhalen.

Internetbankieren

Het gebruik van internetbankieren wordt steeds populairder. Maar liefst 90% van alle Nederlandse huishoudens gebruikt internetbankieren om diverse bankzaken te regelen. Voor uw veiligheid hanteren de verschillende banken diverse methodes voor het inloggen zoals de Rabo Scanner bij de Rabobank, de E-Reader bij de ABN Amro of het creëren van eigen gebruikersnaam en wachtwoord met behulp van een TAN-Code bij de ING Bank.

Maakt u regelmatig gebruik van internetbankieren? Dan is het zeer raadzaam om ervoor te zorgen dat uw computer goed beveiligd is tegen ongewenste bezoekers (hackers) en virussen. Bij het veilig maken van uw computer moet u denken aan een virusscanner, anti spyware software en een firewall.

Heeft u zelf niet zoveel verstand van computers? Neem dan professionele hulp! Onderschat het risico niet van een onveilige computer.

Online winkelen

Koopt u regelmatig online? Controleer dan voordat u tot het plaatsen van een bestelling over gaat of de betreffende website echt betrouwbaar is.

Dit kunt u doen door:

 • De meningen van andere kopers te vragen. Toets bijvoorbeeld in Google “ervaringen met (naamwebsite)” om te zien wat andere mensen over de bewuste website hebben geschreven.
 • Controleer of de webshop bij het Thuiswinkelwaarborg is aangesloten. Op de website van Thuiswinkelwaarborg kunt u meer informatie vinden over deze keurmerk.
 • Laat u niet verleiden door een te lage prijs. Wordt een bepaald artikel erg goedkoop aangeboden (terwijl op vele andere websites de prijsverschillen maar minimaal zijn) dan kan het zo zijn dat u hiermee met een oplichter te maken hebt.
 • Beoordeel de website - Kunt u contactgegevens vinden? Neem geen genoegen met alleen een vermelding van een email adres. Heeft een website geen telefoonnummer vermeld? Denk dan twee keer na voordat u tot een aankoop over gaat. Alleen via email een bedrijf kunnen bereiken is erg onprettig voor vele kopers.
 • Kijk ook of de Kamer van Koophandel nummer en BTW-nummer op de website vermeld staan. Dit is namelijk wettelijk verplicht.
  Via de website van de Kamer van Koophandel kunt u controleren of het nummer welke op de website vermeld staat juist is en- of de registratienaam overeenkomt met de naam van de webshop.

  Met BTW-nummer wordt het wat moeilijker aangezien in veel gevallen het BTW-nummer direct gekoppeld is aan het burgerservicenummer van de ondernemer. Wegens privacy redenen is het dan onmogelijk om een naam te achterhalen bij het controleren van een BTW-nummer.

Betalen

Met behulp van internetbankieren kunt u snel en gemakkelijk uw rekeningen betalen.

Betalingen van online aankopen kunnen in veel gevallen via iDeal betaald worden. Let wel tijdens het online betalingen verrichten op:

 • Controleer uw verbinding - uw verbinding is veilig indien de URL in het adresbalk van uw internetbrowser met HTTPS begint. De letter S staat hier voor Secure (veilig). Bovendien ziet u in het adresbalk een icoontje van een hangslot wat wilt bewijzen dat u zich in een veilige betaalomgeving bevindt.
 • Voordat u tot een betaling overgaat lees eerst de algemene voorwaarden van de bewuste webwinkel. Wat zijn de privacy, leverings- en betalingsvoorwaarden? Heeft u vragen of zijn de voorwaarden niet helemaal duidelijk? Neem alvorens u de bestelling plaatst contact op met de webwinkel en stel uw vragen. Zo voorkomt u onnodige en onaangename verassingen achteraf.
 • Bewaar het betaalbewijs digitaal of print deze uit en bewaar het met de rest van uw administratie. Zo heeft u altijd een bewijs dat de betaling is verricht en voorkomt u een dubbele facturatie.

Mijn laatste tip voor u is: Controleer regelmatig (bij voorkeur wekelijks) uw afschrijvingen. Mocht er een rekening betaald zijn aan een voor u onbekende crediteur moet u direct actie ondernemen en uw bank hiervan op de hoogte stellen.


Gerelateerde artikelen